Zwaantjes in Brugge

“Het zwaantje” is het poortgebouw naast de 19de eeuwse woning waar nu het vastgoedkantoor “Immo Steengoed” is gevestigd. De ingang met de indrukwekkende schouderboogpoort in neobarok stijl dateert van 1877. De neorenaissance cartouche dateert van 1885 en werd gekapt door Louis Pick die hier zijn “atelier de sculpture et de marbrerie” had. Hij was gedurende 10 jaar leerling van de gekende Brugse beeldhouwer Hendrik Pickery die instond voor heel wat standbeelden in Brugge en lesgever was aan de Brugse Academie voor Schone Kunsten. Louis Pick volgde hem op als lesgever en vestigde zich vanaf 1861 en  tot 1905 als zelfstandig steenhouwer-beeldhouwer .Hij was vooral actief als kapper van grafzerken en stijlvolle schouwen.

 

Er zwemmen een 50-tal zwanen op de Brugse Reien. Dat doen ze al meer dan 500 jaar. Dit is het gevolg van een historische opstand tegen Maximiliaan van Oostenrijk, de weduwnaar van Maria van Bourgondië. Deze vorstin was heel geliefd bij de bevolking maar haar man niet. Na haar dood in 1482 eiste hij hoge belastingen van de bevolking en liet deze innen door zijn belastingdienst onder leiding van Pieter Lanchals. Een adellijk persoon met in zijn wapenschild de afbeelding van een zwaan, uiteraard verwijzend naar zijn familienaam (lange hals). Pieter Lanchals werd door de Bruggelingen gevangen gezet en onthoofd. De vorst legde voor die onthoofding de Bruggelingen een straf op: ze moesten ten eeuwigen dage “lanc. halsen”, dus zwanen op de Brugse Reien hebben.

 

In de barokke toegangspoort van onze eventlocatie ziet u een afbeelding van drie zwanen. Zwanen en water, onuitwisbaar in Brugge.

 

Het dubbelhuis is aan de rand van de stad, aan de Katelijnepoort, bij de ringvaart rond Brugge en het begin van de Gentse vaart. In de 18de eeuw was hier rechts van de brug, aan het Bargehuis, de opstapplaats van de bootverbinding per trekschuit (barge) tussen Brugge en Gent. Een bootreis die langs het pittoreske Beernem en Sint-Joris-Wingene gaat en die bijna een volledige dag duurde, om zowat 50 km af te leggen. De dagelijkse verbinding gebeurde vanaf 1624 tot 1908 in een luxesfeer want op de barge was een keuken ingericht, een ijs- en bierkelder, veel wijn, en bijgevolg heel veel plezier aan boord.